Blir din resa med kollektivtrafiken försenad med minst 20 minuter kan du kräva ersättning. Det gäller även om resan blir försenad på grund av en inställd avgång. Du har rätt att få tillbaka:
- 50 procent av biljettpriset om resan blir mer än 20 minuter försenad
- 75 procent av biljettpriset om resan blir mer än 40 minuter försenad
- 100 procent av biljettpriset om resan blir försenad med mer än 60 minuter.
Kontakta reseföretaget skriftligen och ställ dina krav på ersättning.
Vad gäller för periodkort?
Även när du reser med periodkort, till exempel månadskort, kan du kräva ersättning om resan är försenad eller inställd. Kontakta reseföretaget och fråga vad resan du planerat göra kostar. Begär att få ersättning enligt samma princip som om du köpt en enskild biljett.
Du har inte rätt till ersättning för förseningen om:
- du fått information om förseningen innan du köpte biljetten för den specifika resan, eller
- om en ändring av tidtabellen offentliggjorts åtminstone tre dygn före din planerade resa.
Företaget behöver inte ersätta dig om de kan visa att förseningen orsakades av omständigheter som inte är kopplade till driften av kollektivtrafiken och som de inte kunnat undvika även om de gjort allt de kunnat.
Ersättning för egen transport
Måste du ordna en egen transport för att din planerade resa blivit försenad eller inställd, kan du kräva ersättning från reseföretaget. Du är skyldig att hålla nere kostnaderna i den mån det går. Ersättningen du kräver ska motsvara kostnaden för själva transporten, men inte överstiga 1/40 prisbasbelopp. Det är 1470 kronor år 2025.
Du kan kräva ersättning även om du planerat att resa på ditt periodkort.
Om du får ersättning för egen transport kan du inte kräva prisavdrag på biljetten.
Inget skadestånd på grund av försenad resa
Kommer du inte till jobbet på grund av den försenade eller inställda resan? Då kan du inte kräva skadestånd för utebliven arbetsinkomst. Du kan heller inte kräva skadestånd om du missat ett evenemang eller liknande på grund av förseningar i kollektivtrafiken.