Problem efter köp av semester- och andelsboende (timeshare)

På många semesterorter lockas du att köpa semester- och andelsboende, till exempel det som kallas ”timeshare”. Kom ihåg att du har ångerrätt i 14 dagar när du köper ett andelsboende. Har du inte fått den information du har rätt till kan ångerrätten bli längre.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Timeshare – tänk på det här

  • Det är olika avtal för olika typer av andelsboenden – ta reda på vilket som gäller och läs det noga. 

  • Du har ångerrätt enligt lag i minst 14 dagar, därefter kan det bli svårt att bli av med ett andelsboende.

  • Det är förbjudet för företaget att ta betalt under de 14 dagarna du har på dig att ångra avtalet.

Det här gäller:

Olika typer av semester- eller andelsboende har olika avtal. För ett boende som du får utnyttja återkommande, så kallat ”timeshare” gäller en typ av avtal. För så kallad ”långfristig semesterprodukt”, till exempel en semesterklubb där du får återkommande rabatt på boende och liknande, gäller en annan typ av avtal. Båda omfattas av samma regelverk, men skiljer sig bland annat genom vilken information säljaren är skyldig att ge dig innan du skriver på avtalet.

Inför köp av semester- och andelsboende

Du har ångerrätt enligt lag om du har tecknat:

  • Ett timeshare-avtal som är längre än 1 år och ger dig rätt att använda ett eller flera övernattningsboenden mer än en gång
  • Ett avtal om långfristig semesterprodukt, till exempel en semesterklubb, där du får återkommande rabatter på boende och liknande.

Du har 14 dagar på dig att ångra avtalet, från dagen du tecknar det. Skicka ett skriftligt meddelande till företaget där du skriver att du vill ångra avtalet. Du behöver inte ange varför du ångrar dig. Om det står i avtalet att du inte har ångerrätt så är den skrivelsen ogiltig.

Betalning under ångerfristen är inte tillåten

Det är förbjudet för bolaget att ta betalt under de 14 dagarna du har på dig att ångra avtalet. Det kallas att handpenning är förbjudet under ångerfristen. Om du ändå har betalt och ångrar dig, får du kräva tillbaka pengarna. Har du betalat på kredit kan du rikta krav om återbetalning mot kreditgivaren (oftast banken) om företaget själva vägrar betala tillbaka.

Om du inte har fått information och signerat en särskild del i avtalet som rör ångerrätt och förbud mot handpenning, förlängs ångerrätten till 1 år och 14 dagar.

Hur du kan kräva återbetalning när du betalat med kreditkort

Om ångerfristen, det vill säga tiden du hade på dig att ångra avtalet, har gått ut, kan det bli svårt att bli av med semester- eller andelsboendet. Du kan inte komma ur avtalet genom att låta bli att betala avgifterna.

Kontakta företaget

Läs avtalet för att se hur du kan bli av med boendet och ta kontakt med företaget du har köpt av och fråga om finns möjlighet att lämna tillbaka eller sälja andelen.

Kolla om avtalet är ogiltigt eller kan sägas upp enligt spansk lag

Om avtalet saknar information om hur länge det gäller, kan det vara ogiltigt. För timeshare-boenden i Spanien gäller inte avtal som saknar tidsangivelse. Men står det att avtalet gäller ”tills vidare” så räcker det för att det ska vara giltigt, enligt spansk lag. Även om avtalet gäller tills vidare, kan det vara möjligt att säga upp om det anses vara en dålig affärsmetod och ett oskäligt kontrakt. Men då krävs det att parterna hittills har följt avtalet.

Sälja andelsboendet genom återförsäljare

Det är ofta svårt att sälja en timeshare-andel, men det finns företag som erbjuder hjälp att sälja boendet åt dig. Men var misstänksam mot företag som ringer upp och påstår att de har en köpare till din andel. De säger ofta att du måste betala en hög avgift för skatt eller lagfart i förväg för att köpet ska gå igenom.

Om du vill sälja med hjälp av en återförsäljare, tänk på det här:

  • Läs noggrant igenom avtalet innan du skriver under.
  • Kontrollera att det som sagts muntligt finns med i det skriftliga avtalet, särskilt när det gäller kostnader och risker med försäljningen.
  • Det är du som bestämmer priset du vill sälja för.
  • Undersök om återförsäljaren är medlem i en branschorganisation för semesterboenden, som till exempel Resort Development Organisation, RDO.

Sök efter medlemmar i RDO på deras webbplats

Om du köpt en så kallad ”långfristig semesterprodukt”, till exempel en semesterklubb där du får rabatt på boende och liknande, ska du betala enligt en avbetalningsplan. Alla andra upplägg är förbjudna.

Efter den första avbetalningen har du rätt att dra dig ur avtalet utan någon straffavgift. Det gör du genom att kontakta bolaget inom 14 kalenderdagar efter att du tagit emot begäran om nästa delbetalning.

Om du ärver ett semesterboende, är det reglerna för arv i landet där den avlidne bodde, som gäller. I Sverige ärver du inte skulder, däremot kan företag ställa krav mot dödsboet om den avlidne till exempel har obetalda skulder. Kontakta en jurist eller advokat om du behöver vägledning.

Vad du ska tänka när du anlitar jurist eller advokat

Om företaget som du har köpt semester- eller andelsboende av, har skulder till dig och går i konkurs, är det inte säkert att du kan få pengar tillbaka. Men detta kan du göra för att försöka få tillbaka det du har förlorat:

Ställ krav till konkursförvaltaren

Kontakta konkursförvaltaren och anmäl att företaget har en skuld till dig. Du ska kunna bevisa vilka skulder företaget har genom till exempel köpeavtal, bokningsbekräftelse eller genomförd betalning. Kravet ska vara skriftligt på engelska och underskrivet, men kan skickas med e-post.

Det är inte säkert att du kan få pengar från konkursboet. Vid en konkurs finns det en särskild ordning som avgör hur pengarna i konkursboet prioriteras.

Om du har svårt att hitta information om konkursförvaltaren kan Konsument Europa ibland hjälpa till.

Kontaktuppgifter Konsument Europa

Reklamera om du har betalat med kort

Har du betalat företaget med kort, men inte fått vad du betalat för, kan du vända dig till din bank för att göra en kortreklamation. Det innebär att banken undersöker om det finns möjlighet att göra en återbetalning av pengarna. Har du betalat resan med kreditkort har du ett starkare konsumentskydd än om du har betalat med vanligt bankkort.

Kortreklamation

Kolla om din försäkring ger konkursskydd

Det finns försäkringar som kan ge skydd vid konkurser. Vänd dig till ditt försäkringsbolag för att ta reda på om din försäkring omfattar konkursskydd.

Om försäkringar på webbplatsen Konsumenternas.se

Kontakta Konsument Europa

Om du är bosatt i Sverige och företaget är registrerat i ett annat land inom EU, Norge, Island eller Storbritannien kan du få rådgivning av Konsument Europa. Rådgivningen kostar inget för dig.

Konsument Europa kan hjälpa dig att undersöka ditt avtal och vilka rättigheter du har. De kan även undersöka vilka möjligheter du har att ta ärendet vidare.

Kontaktuppgifter till Konsument Europa

Avgör tvisten i domstol

Om företaget är registrerat i ett annat EU-land, och tvisten handlar om maximalt 5000 euro, kan europeiskt småmålsförfarande vara ett alternativ för dig.

Europeiskt småmålsförfarande

Tycker du att företaget bryter mot reglerna kan du tipsa Konsumentverket genom att göra en anmälan.

Konsumentverket utreder eller avgör inte ditt enskilda fall, men anmälningar är viktiga för tillsynsarbetet. Konsumentverket kontrollerar att företagen följer reglerna och kan agera mot dem som inte gör det.

Gör en anmälan på Konsumentverkets webbplats

Källa: Konsument EuropaKonsumentverket

Granskad: 19 oktober 2023

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.