Köpa semester- och andelsboende (timeshare)

Semester- och andelsboende av olika slag säljs ofta direkt på semesterorten. En vanlig typ av boende kallas timeshare – ett boende som du får tillgång till i perioder. Marknadsföringen är ofta aggressiv, så se till att du har den information du behöver innan du skriver på ett avtal.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Tänk på det här

  • Ta reda på vilket avtal som gäller – timeshare eller långfristig semesterprodukt.

  • Se till att du får den information som du har rätt till innan du skriver på avtalet. 

  • Du har ångerrätt i 14 dagar. Om du inte har fått rätt information förlängs din ångerrätt.

  • Bolaget har inte rätt att ta betalt under din ångerfrist.

  • Om du köper en långfristig semesterprodukt ska du betala enligt en avbetalningsplan – andra upplägg är förbjudna.

Det här gäller:

I många fall så blir semesterresenärer kontaktade på plats av en säljare som till exempel delar ut en lott. Vinsten delas ut på ett semesterboende där du som konsument erbjuds att skriva på ett kontrakt för delat semesterboende.

En fråga som kan vara bra att ställa sig är om du kommer vilja ha tillgång det här semesterboendet även i framtiden? Läs avtalet noga innan du skriver på det och diskutera det med dina anhöriga.

Om du vill köpa någon typ av semester- eller andelsboende behöver du ha koll på vilket avtal som gäller. För ett boende som du får utnyttja återkommande, så kallat tidsdelat boende eller ”timeshare” gäller en typ av avtal. För så kallad ”långfristig semesterprodukt”, då du får rabatt på boende och liknande, gäller en annan typ av avtal. Båda omfattas av samma regelverk, men skiljer sig bland annat genom vilken information säljaren är skyldig att ge dig.

Information för avtal om timeshare (tidsdelat boende)

Du har till exempel rätt till följande information:

  • Information om bolaget (namn, adress och bolagsform)
  • Beskrivning av semesterboendet
  • Avtalets giltighetstid och när du har tillgång till boende
  • Priset för boendet samt en sammanfattning av övriga kostnader som följer med avtalet (exempelvis årsavgifter, lokala skatter och andra återkommande avgifter)
  • Sammanfattning av de tjänster och anläggningar du har tillgång till och som ingår i priset (exempelvis tjänster som el, vatten, underhåll och sophämtning och anläggningar som exempelvis bastu eller gym).

Det är viktigt att komma ihåg att du även ska få information om att du har 14 dagars ångerrätt och att det är förbjudet för företaget att ta betalt under de 14 dagarna. Företaget ska även informera dig om hur du säger upp avtalet.

Information för avtal om långfristig semesterprodukt

Du har till exempel rätt till följande information:

  • Information om bolaget (namn, adress och bolagsform).
  • En tydlig beskrivning av tjänsterna som ingår i avtalet, till exempel rabatt på hotell och flygresor.
  • Priset för att använda boendet (inklusive återkommande kostnader som kan tillkomma för tilläggstjänster).
  • Avbetalningsplanen. Den ska innehåll lika stora årliga delbetalningar under avtalstiden och det måste finnas ett förfallodatum.

Det är viktigt att komma ihåg att du även ska få information om att du har 14 dagars ångerrätt och att det är förbjudet för företaget att ta betalt under de 14 dagarna. Du ska inte stå för andra kostnader eller ha andra skyldigheter än dem som anges i avtalet. Företaget ska även informera dig om hur du säger upp avtalet.

Om du köper en så kallad ”långfristig semesterprodukt” ska du betala enligt en avbetalningsplan. Alla andra upplägg är förbjudna. Efter den första avbetalningen har du rätt att dra dig ur avtalet utan någon straffavgift. Det gör du genom att kontakta bolaget inom 14 kalenderdagar efter att du tagit emot begäran om nästa delbetalning.

Du har ångerrätt enligt lag om du:

  • Skriver på ett timeshare-avtal som är längre än 1 år och ger dig rätt att använda ett eller flera övernattningsboenden under mer än en tidsperiod.
  • Om du skriver på ett avtal om så kallad ”långfristig semesterprodukt”.

Ångerfristen, det vill säga tiden du har på dig att ångra avtalet, är 14 dagar från dagen du tecknar avtalet. Har du inte fått den information du har rätt till, förlängs din ångerrätt till 3 månader och 14 dagar. Har du inte fått information eller signerat en separat avtalsdel som rör ångerrätt och förbud mot handpenning, förlängs ångerrätten till 1 år och 14 dagar.

Betalning under ångerfristen är inte tillåten

Det är förbjudet för bolaget att ta ut betalt under ångerfristen. Om du väljer att ingå avtal kan det vara bra att betala på kredit. Om du ångrar avtalet kan du då rikta krav om återbetalning mot kreditgivaren (oftast banken) om företaget vägrar betala tillbaka. Det kallas för att du gör en kortreklamation.

Kortreklamation

Källa: Konsument EuropaKonsumentverket

Granskad: 19 oktober 2023

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.