Piratkopior

Handlar du märkesvaror utomlands eller på nätet är det viktigt att du försöker att kontrollera äktheten på varan. Piratkopior kan vara svåra att känna igen, men produkterna är ofta av sämre kvalitet och saknar säkerhetsgarantier.

Så känner du igen en piratkopia

En piratkopia är i regel av sämre kvalitet än en originalprodukt. Slarviga sömmar, felstavade etiketter och plastförpackningar som ser billiga ut i relation till märket på varan, är alla tydliga varningssignaler på att produkten är en piratkopia.

  • Titta noga på sömmar och etiketter. De är ofta felsydda och slarvigt gjorda om det rör sig om en piratkopia.
  • Läs etiketter och tvättråd på varan, de är ofta felstavade på piratkopior.
  • Kontrollera att varumärket är detsamma på förpackningen som på den köpta varan.
  • Är produkten dessutom orimligt billig i jämförelse med vad märket vanligtvis brukar kosta kan du nästan vara säker på att det rör sig om en piratkopia.

Inga säkerhetsgarantier för piratkopior

När du handlar en piratkopia finns det ingen garanti för att produkten är säker. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och går ofta sönder lätt. Därför kan det vara direkt livsfarligt att handla till exempel leksaker som är piratkopierade.

Detsamma gäller piratkopierade läkemedel som också saknar säkerhetsgarantier. Piratkopierade läkemedel kanske inte alls innehåller den riktiga substansen eller så stämmer inte mängden, vilket kan vara hälsofarligt i båda fallen.

Läs mer om att köpa läkemedel på nätet

Har du köpt en piratkopia?

Enligt svensk lag är det inte olagligt att som konsument köpa en piratkopia. Däremot får du inte ta med dig piratkopierade varor in i landet för att sälja vidare.

Om du har köpt en produkt som säljaren hävdar är en originalvara, men som visar sig vara en piratkopia, är det en fråga om fel enligt konsumentköplagen. Du har då rätt att kräva att få den äkta varan av säljaren. Om inte det går har du rätt att häva köpet och få dina pengar tillbaka.

Om det är ett svenskt företag som du handlat av och säljaren vägrar att rätta till problemet, kan du anmäla företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för prövning. Finns företaget utomlands kan det vara det landets lag som gäller.

Anmäl företaget till ARN för prövning

Du kan läsa mer om piratkopior och vilka lagar som gäller i olika länder på Konsument Europas webbplats

Läs mer

Piratkopiering på Tullverkets webbplats 

Tipsa om sidan