Plast och mat

Plast används ofta i kontakt med mat. Till exempel används det i förpackningar, burkar, tallrikar, muggar eller köksredskap.

Märkning för plast i kontakt med mat

Produkter som är gjorda för att komma i kontakt med livsmedel ska vara märkta så att användaren förstår hur de ska användas. Märkningen med ”glas och gaffel”-symbolen eller orden ”till livsmedel” ska finnas på alla plastmaterial som är säkra att använda.

Använd produkterna på rätt sätt

När du lagar mat eller äter, tänk på att bara använda plast som är avsedd för att vara i kontakt med mat. Använd inte en förpackning eller tallrik i mikron om det inte finns märkning som visar att det går bra. Det är större risk att kemiska ämnen förs över från plasten vid höga temperaturer.

Miljö och plast

Lämna plastförpackningar till förpackningsinsamlingen och panta dina flaskor. Då gör du en insats för miljön. Släng inte heller plast i naturen. Plasten bryts ner till små partiklar som blir kvar länge i marken. Plast är också ett stort problem i hav, sjöar och vattendrag.

Läs mer om förpackningar och köksredskap i kontakt med mat hos Livsmedelsverket

Källa: Livsmedelsverket

Granskad: 17 juni 2024