Ekologisk mat
Ekologiskt är ett sätt att producera mat. Det handlar framförallt om att använda naturens resurser på ett sätt så de inte tar slut och så att det kan bildas nya resurser igen och igen.
Välj vad du vill läsa mer om
Både råvaror och förädlade produkter kan vara ekologiska. Råvaror ska ha producerats enligt de regler som gäller för ekologisk produktion. Ett livsmedel som märks som ekologiskt måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser och får bara innehålla ett fåtal tillsatser. Tillsatser är ämnen som exempelvis förlänger hållbarheten eller ger produkten färg och smaksättning.
Produkter från jakt på vilda djur eller fiske får inte märkas som ekologiska.
Det finns EU-regler som talar om vad man får och inte får göra när man ska producera ekologiskt.
I den ekologiska produktionen får man till exempel inte:
- använda gödning som har tagits fram på konstgjord väg
- bekämpa ogräs och skadegörare med kemiska medel
- använda sig av växter eller djur som människan har tagit fram i laboratorier för att få de egenskaper som man vill ha, det vill säga GMO (= genetiskt modifierade organismer).
Den ekologiska produktionen har också skarpare regler för djuromsorg än vad icke ekologisk produktion har. Det handlar till exempel om hur mycket djuren måste få vara utomhus eller att de ska kunna utöva andra naturliga beteenden, som att böka eller sprätta. Mycket av djurfodret odlas på den egna gården. Läkemedel för djur, som antibiotika, ska användas så lite som möjligt och får inte ges i förebyggande syfte.
Marknadsför butiker eller restauranger mat som ekologisk måste maten minst uppfylla EU:s regler för ekologisk produktion. Alla som vill sätta en ekologisk märkning på livsmedel ska kontrolleras och certifieras av ett godkänt kontrollorgan. Står det att en matvara i butiken är ekologisk ska du alltså kunna lita på att det stämmer.
Vill du handla ekologisk mat kan du titta efter dessa märkningar:
EU:s märke för ekologisk odling – "EU-lövet"
EU:s märkning betyder att produkten uppfyller reglerna för ekologisk produktion.
KRAV-märket
KRAV:s märkning betyder att produkten uppfyller EU:s regler för ekologisk produktion. Den uppfyller också KRAV:s mer långtgående regler för till exempel hur djuren ska ha det.
Du kan välja ekologiska livsmedel om du vill du bidra till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel i naturen. På så sätt värnar du om miljön och människorna som arbetar med odlingen.
Grödor som inte besprutas, den ekologiska produktionens varierande växtföljder med större inslag av vallodling och strävan att bevara sällsynta sorter/raser gynnar den biologiska mångfalden.
Källa: Livsmedelsverket
Granskad: 22 oktober 2024