Minska matsvinnet – ta hand om maten
Mycket mat som produceras i världen äts aldrig upp. Det är inte bra för miljön och klimatet. En enkel insats för klimatet är att minska matsvinnet hemma.
Tips för att minska ditt matsvinn
Planera dina inköp. Köp inte mer mat än du gör av med.
Ät upp maten i tid. Håll koll på maten i kylskåp och frys.
Förvara maten rätt. Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är +4 °C.
Förvara grönsaker och frukter på rätt sätt så håller de längre.
Frys in mat som du vill spara länge. Bra frystemperatur är -18 °C.
Ta hand om matrester. Använd dem i en ny maträtt, frys in eller gör en plockmåltid.
Om du planerar äta maten snart, köp mat med kort bäst före-datum.
Titta, lukta och smaka först. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passerat.
Mer om matsvinn och att förvara mat
Källa: Livsmedelsverket
Granskad: 17 juni 2024