Frågor och svar | Kategori: Övriga områden

Köpt en leksak som luktar starkt av kemikalier. Vad har jag rätt till?

Fråga från konsument:

Jag beställde en leksak från ett företag på nätet. Jag tror det var ett svenskt företag. När den kom luktade den starkt av kemikalier. Jag vet inte om jag vågar låta mitt barn använda den. Det känns inte bra. Vad har jag rätt till?

Exempel på fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Erika
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Du har rätt att reklamera om det finns ett fel på leksaken, till exempel om företaget inte följt reglerna kring leksaker och säkerhet. Är leksaken felaktig har du rätt att få den utbytt alternativ ett prisavdrag eller hävning av köpet.

Du behöver kunna visa att det finns ett fel på leksaken du köpt.

Regler för leksaker inom EU
Varor som säljs i Sverige och inom EU har höga krav på sig att de ska vara säkra att använda. Alla företag inom EU måste följa den kemikalielagstiftning som gäller, även om företaget importerar varor från länder utanför EU. De måste även vara CE-märkta.

Om kemikalier i leksaker på Kemikalieinspektionens webbplats

Om leksaker och säkerhet på konsumentverkets webbplats

Om du handlat utanför EU
Om du beställer något via nätet, direkt från en leverantör utanför EU, omfattas den varan inte av samma lagkrav. I värsta fall kan varan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom de är skadliga för hälsa eller miljö.

Kontakta företaget för att reklamera
Kontakta företaget skriftligen. Meddela dem att du anser att leksaken är felaktig, varför och hur du anser att detta ska lösas. Spara en kopia på meddelandet.

I vår guide kan du läsa mer om dina rättigheter.

Till guiden

Om du och företaget inte kommer överens

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden om du inte kommer överens med företaget. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav eller fått skälig tid på sig att svara dig, men inte gjort det. Tvisten måste även överstiga ARNs värdegränser.

Det kostar 150 kronor att göra en anmälan till ARN. Du som gör anmälan betalar avgiften. Du kan ställa krav på att företaget ersätter dig för den kostnaden.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Erika
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor