Frågor och svar | Kategori: Reklamation och garanti

Har jag rätt att lämna tillbaka alla stolar när en är trasig?

Fråga från konsument:

Jag köpte fyra likadana stolar till mitt kök. En av stolarna var trasig vid leverans. Företaget kan inte laga eller byta ut den så de ger mig pengar tillbaka. De säger dock att jag måste behålla de andra tre. Stolarna går inte att köpa någon annanstans och jag vill ha fyra matchande stolar. Jag vill därför lämna tillbaka alla fyra. Har jag rätt till det?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Du kan ha rätt att häva hela köpet och därmed lämna tillbaka alla fyra stolar.

I konsumentköplagen står det att du i vissa fall har rätt att häva ett helt köp, även om alla varor inte är trasiga. Du kan ha rätt till det om det finns ett samband mellan varorna du köpt och det ses som orimligt att behålla de varor som är hela.

Argumentera för att du köpt stolarna tillsammans, att du inte har nytta av tre av fyra stolar och att du därför vill häva hela köpet. Kontakta gärna företaget skriftligen, till exempel via mejl. Spara kopia.

I vår guide kan du läsa mer om dina rättigheter vid reklamation. Där kan du även läsa hur du kan gå vidare om du och företaget inte kommer överens.

Mer om att reklamera möbler

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Varför nämns inte ångerrätten?

Tim

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Tim,

Tack för att du kontaktar oss. 

Det är skillnad mellan ångerrätt och reklamation.

Köper du som privatperson en vara av ett företag via en webbshop har du som regel ångerrätt. Vid ångerrätt behöver du inte motivera varför du ångrar köpet. Du kan dock behöva stå för returfrakten om det framgår i företags villkor.

Mer om ångerrätt

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor