Frågor och svar | Kategori: Pris och betalningar
Tillåtet att göra öresavrundning vid kortbetalning?
Fråga från konsument:
Hej!
Kollade på ett kvitto från ett köp som jag gjorde igår (i en mindre affär där jag bor), och då ser jag att de har avrundat summan uppåt, trots att jag betalade med kort! Det går ju att dra det exakta beloppet vid kortbetalning, kan det verkligen vara tillåtet att avrunda då?
Fråga från en konsument
Hej, vi har en närbutik på bår gata som rundar upp varje artikel när man betalar med kort. Om jag köper två mjölk för 13.5kr per styck så tar han betalt 28kr. Är det verkligen lagligt?
Svar:
Hej Patrick,
Som min kollega har skrivit i sitt tidigare svar så är det inte okej att avrunda varje enskild vara, utan avrundningen får bara ske på det totala beloppet.
Om du misstänker att ett företag använder sig av öresavrundning på fel sätt kan du göra en tillsynsanmälan om det till Konsumentverket.
Till webbanmälan på Konsumentverkets webbplats
Vänligen
Fråga från en konsument
Hej, Gäller samma vid faktura? Ngt kostar 100kr och 63 öre men fakturan är på 101kr.
Svar:
Hej Elias,
Ja, reglerna om avrundning gäller såväl kontant betalning som annan betalning, som exempelvis betalning via faktura.
Som min kollega tidigare nämnt kan det vara värt att återigen poängtera att lagen som styr öresavrundning är dispositiv, vilket betyder att den går att avtala bort. Företag kan alltså välja att följa bestämmelserna i lagen men de kan också välja att ta betalt för det exakta beloppet.
Vänligen
Fråga från en konsument
Hej jag förstår att det fortfarande är tillåtet att avrunda uppåt även när vi i dessa dagar nästan uteslutande betalar allt digitalt och ja det är dispositivt och har inte tänkt så mycket på det tidigare och mer förutsatt att de flesta näringsidkare tagit betalt för det exakta beloppet. Dock upptäckte jag att de digitala kvitton jag får från t.ex Jula som hamnar i Kivra inte stämmer vad som sedan dragits via kortutgivaren dvs kvittot säger 89,70 men det som dragits på kortet är 90.
Så frågan är är det tillåtet att enligt kvittot inte visar den faktiska betalningen och hur redovisas mellanskillnaden, de trettio örena är det något som blir skattefritt för näringsidkarna?
Michael
Svar:
Hej Michael,
Vi har en sida på vår webbplats som tar upp regler för kvitton, du kommer till den via länken nedan.
Läs om regler för kvitton på vår webbplats
Men för att få ett så bra och korrekt svar som möjligt på din specifika fråga så skulle jag vilja hänvisa dig att ta kontakt med Skatteverket.
Läs mer och hitta kontaktuppgifter på Skatteverkets webbplats
Vänligen
Emma J
Vägledare, Konsumentverket
Svar:
Hej Lennart,
Även om det kan tyckas märkligt så får butikerna välja om de vill göra öresavrundning eller ta betalt för det exakta beloppet vid kortbetalning.
Det finns en lag som styr hur öresavrundning får göras. Den säger att belopp i öretal ska avrundas till närmsta hundratal. Det innebär att belopp med slutsiffran 1 till 49 ska avrundas nedåt och belopp med slutsiffran 50 till 99 ska avrundas uppåt. Avrundningen får bara göras på det totala beloppet, inte på varje enskild vara.
Lagen som styr öresavrundning är dispositiv, vilket betyder att den går att avtala bort. Butiker kan alltså välja att följa bestämmelserna i lagen men de kan också välja att ta betalt för det exakta beloppet.
Vänligen
Emma
Vägledare, Konsumentverket